STARDUST-pilotti osoittautui tulokselliseksi
Asiakas: Tampereen opiskelija-asunto säätiö, TOAS ja Tampereen Sähkölaitos
Tampereen Sähkölaitos valitsi älykkään lämmityksen ohjauksen pilottipalvelunsa alustaksi Enermixin Talotohtorin. EU:n monivuotiseen Stardust-hankkeeseen liittyvä pilottitutkimus toi kaukolämpöasiakkaille tuntuvia kustannussäästöjä.
Älykäs kaukolämpö -projektin pilottijaksolla on ollut mukana 10 asuinkerrostaloa ja 20 muuta kiinteistöä Tampereelta. Pilottiin osallistuvissa kiinteistöissä palvelu on ollut käytössä nyt useamman lämmityskauden ajan, ja Tampereen Sähkölaitoksen mukaan kohteet ovat säästäneet keskimäärin 8,4 prosenttia kaukolämmön energiankulutuksesta. Kerrostalokiinteistöissä onnistuttiin myös tiputtamaan 18,6 prosenttia perusmaksuista.
Tampereen opiskelija-asuntosäätiössä älykästä lämmityksen ohjausta testattiin ensin 10 kerrostalokohteessa. TOASin kiinteistöjohtaja Jari Ahosen mukaan tulokset ovat olleet hyviä.
– Olemme lisänneet asiakkaiden asumismukavuutta tasaisten lämpötilojen myötä. Lisäksi järjestelmän avulla on saatu aikaiseksi säästöä, vaikka pilottikohteissa oli jo entuudestaan vastaavanlaista ohjausta. Olemme olleet tyytyväisiä järjestelmän säätöön ja Tampereen Sähkölaitoksen tuottamaan palveluun.
Säästöt syntyvät optimoinnista
Älykkään lämmityksen ohjauksen saavuttamat säästöt syntyvät pääasiassa sisälämpötilan ja huipputehon optimoinnin keinoin. Sisälämpötilan optimointi tekee korjauksia perinteiseen ulkolämpötilakäyrään, joka ei huomioi lainkaan asuntojen todellisia lämpötiloja. Asunnot ovat usein ylilämmitettyjä, sillä lämmityskäyrän säätöjä tehdään pitkälti asukkaiden palautteen perusteella. Ohjaukset huomioivat myös sääennusteen, jonka avulla varsinkin keväällä tehdään suuria energiansäästöjä öiden ollessa kylmiä ja päivien lämpimiä.
Huipputeho-optimoinnin tarkoituksena taas on vähentää huipputehojen piikkejä leikkaamalla lämmitystä käyttöveden kulutuksen ollessa korkealla. Kokonaiskulutuksen huippupiikit rajoittuvat vuorokaudessa muutamaan tuntiin, jonka aikana rakennuksen oma lämmön varastointikyky riittää pitämään huoneistot lämpiminä pienemmälläkin lämmitysteholla
Pilottikohteiden lisäksi TOAS otti ohjauksen käyttöön 8 uudemmassa kiinteistössä. Yhteensä 18:ssa palveluun liittyneessä kiinteistössä säästöjä on saavutettu vuodessa kiinteistökohtaisesti energiankulutuksesta keskimäärin 2 500 € ja kaukolämmön perusmaksusta keskimäärin 1 300 €. Ahonen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että saavutettu säästö näkyy myös palvelun asiakkaan pussissa.
– Järjestelmän kustannustehokkuus on todettavissa myös käytännön tasolla. Markkinoilla on palveluita, joissa saavutetuista säästöistä ei jää loppuasiakkaalle taloudellista hyötyä.
Pilotin alustana toimivan Talotohtorin kohdalla käyttöönoton kustannuksia vähentää muun muassa se, että järjestelmässä on mahdollista hyödyntää jo olemassa olevia etäyhteyksiä ja mittauksia.
Kysyntäjouston säätömalli kohteen mukaan
Pilottiin osallistuneissa muissa rakennuksissa todettiin asuinkiinteistöjen tapaan merkittäviä hyötyjä. Rakennusten kulutus laski keskimäärin 10,6 prosenttia. Älykkään kaukolämmön lisäksi kiinteistöissä tehtiin muitakin energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä.
Hankkeen aikana havaittiin, että asuinrakennuksista poiketen pilotin muissa kiinteistöissä ei löydetty yhtä, joka kohteessa toimivaa lämmityksen säätömallia. Tämä johtuu kiinteistöjen erilaisista käyttötavoista, järjestelmistä ja säätölaitteista sekä toisistaan poikkeavista ohjauksista.
Havaintojen myötä palveluun on tuotu ilmanvaihdon ja lämmöntalteenoton ohjauksia. Keskeiseksi toimenpiteeksi todettiin kattava kohdekartoitus, jossa selvitetään lähtötilanne ja sen asettamat kohdekohtaiset rajoitteet.
Palvelu myös TOASin uudempiin kohteisiin
Kustannussäästöjen ja asumismukavuuden lisääntymisen ohella palvelun ansiosta havaittiin pilottijakson aikana lämmön käyttöön ja ohjauksen toimintaan liittyviä vikoja, säätöpoikkeamia ja parannuskohteita.
Älykkään lämmönohjauksen palvelua kehitetään edelleen ja mukaan on tulossa lisää kiinteistöjä. Myös TOAS on lisäämässä palveluun uusia kohteita.
– Alun perin uudempiin rakennuksiin ei kaavailtu järjestelmän käyttöönottoa, sillä ne ovat jo lähtökohtaisesti energiatehokkaampia. Saatujen tulosten myötä päädyimme kuitenkin lisäämään älykkään kaukolämmön ohjauksia myös uudempiin kohteisiin.
Lue lisää Tampereen Sähkölaitoksen älykkäästä kaukolämmöstä täältä.
Tampereen Sähkölaitoksen ja Enermixin lisäksi Älykäs kaukolämpö -projektissa ovat mukana Tampereen kaupunki ja VTT. Projekti on osa EU:n STARDUST-hanketta, jossa kehitetään vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja.